Det firades ordentligt med påsk igår Både jag, Andreas och Selma fick varsitt påskägg och en massa god påskmat á la buffé-style och man äter ju alltid tills man storknar! Hur lite man än tar av allt känns det som att man har ett oövervinnerligt berg på tallriken och vid middagens slut såg det ut som att jag bara nallat lite i kanten på min tallrik tyckte jag. Ändå var jag PROPPMÄTT! Gott var det iallafall 🙂
Ikväll tänkte jag tipsa er om allt annat än påskmat, för ni kanske är lika trötta på den som jag? 😉 Därför blir det en äkta, långkokt Bolognese, tillagad med tid och massor av kärlek! En ren njutning när man ska äta vill jag lova. Inte alls som en vanlig köttfärssås som man kan slänga ihop på 10 minuter. Här är mitt mumsiga recept på Bolognese:
En äkta Bolognese
(4-6 personer)
500 g nötfärs
4 msk olivolja
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit rotselleri
4 msk tomatpuré
1½ dl vitt vin
1 burk Mutti krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
3 lagerblad
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
2 tsk torkad oregano
Salt & svartpeppar
Gör såhär:
Skala och finhacka lök, vitlök, morot och rotselleri.
Hetta upp olivolja i en stor gryta och bryn färsen.
Tillsätt rotfrukter, lök och vitlök.
Låt fräsa några minuter.
Tillsätt vin, tomatpuré och krossade tomater.
Koka upp och lägg i buljongtärningarna samt kryddorna.
Låt sjuda under lock i ca 45-60 minuter.
Rör om då och då och späd eventuellt med lite vatten.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera tillsammans med nykokt pasta och färskriven parmesan.
Helt sjukt gott! Mycket godare än en vanlig köttfärssås som sagt och vitt vin, lagerblad och lite extra lång koktid gör verkligen susen. Det var inte sista gången vi gjorde den här hemma.
Kram Karin
Etiketter: älta bolognese, Bolognese, en smak av larin, foton, god köttfärssås, god pasta, långkok, matbilder, nötfärs, pappardelle, pastasås, påsk, spagetti bolognese
8 april, 2012 kl. 19:17 |
Vet inte om jag gjort riktig bolognese någon gång. Låter ju väldigt gott!
8 april, 2012 kl. 19:19 |
Mmm…gott det såg ut med Bolognese. Jag har också fastnat för långkok. Hoppas ni haft en fin påsk! Ja, roligt att vi båda känner RM by the way.
9 april, 2012 kl. 17:48 |
Vad mysigt ni haft med ettårskalas, första kalaset är något speciellt det! (vi fyller förresten på samma dag:)) Blev sugen på din bolognese, har nog inte gjort något riktigt orginal så det kanske är dags.
Ha det fint, kram Karin
10 april, 2012 kl. 10:04 |
Visst blir det skillnad när den får koka länge. Måste prova ditt recept nästa gång. Grattis till ettåringen! Kram Linn
15 februari, 2013 kl. 21:51 |
Rekommenderas starkt om man vill ha en hyfsat autentisk Bolognese, gott! Såg däremot ett matlagnigsprogram från Bologna i vilket den italienska kocken sa att man alltid ska ha mjölk i…
15 februari, 2013 kl. 22:05 |
Kul att du gillar receptet! Det här var mitt första försök till en riktig Bolognese. Vill man ha en ÄKTA bolognese får man kanske vända sig till ett helt gäng italienare och lyssna till deras tips för att hitta ett bra recept. Dock tror jag fortfarande att det finns lika många recept som kockar eftersom bolognese finns i en stor del av Italien! 🙂 Kram Karin