Kalljästa frukostbullar

Idag kom vi upp sent. Klockan var nog närmare elva innan vi klev upp. Selma – som för övrigt blir sju veckor idag – är en riktig sjusovare, precis som mamma och pappa, så vi får ofta sova ut på morgnarna. Igår sov hon dessutom hela natten utan avbrott för mat. Hallelulja! Inte dåligt för en sjuveckors bebis! 😀

Här hemma städas det och fixas för imorgon ska nämligen jag och Selma bli intervjuade och plåtade för att vara med i ett reportage i Östgöta Correspondenten. Det är vår lokala dagstidning och för några veckor sedan snubblade en av deras reportrar in på min blogg och fastnade för min och Selmas historia. Hon mailade och frågade om hon fick göra reportaget som skulle hamna i lördagsbilagan och det lät ju spännande, så vi får se hur det blir! 🙂
Jag lovar att meddela när det kommer med i tidningen så alla ni som vill kan spana efter oss i tidningen 😀

En riktigt mumsig frukost hann vi med i morse också innan vi satte igång med städningen. Jag har hittat ett superenkelt recept på kalljästa frukostfrallor som har blivit ständigt återkommande här hemma.

Kalljästa frukostfrallor
(ca 6-8 stycken)

1/4 paket jäst
2 dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl
Sesamfrön

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt lite av det kalla vattnet och lös upp jästen.
Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet, rågmjölet och till sist även vetemjölet.
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i 6-8 bitar, beroende på hur stora du vill ha bröden.
Forma till långa släta bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Täck plåten med en bakduk och ställ i kylskåp över natten.
På morgonen tar du fram plåten och låter den stå framme en stund eller tills ugnen blir 250 grader varm.
Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.
Grädda i ca 10 minuter.


Innan gräddningen.

Det här härligt att starta dagen med en riktigt smaskig frukostmacka och en kopp kaffe innan man tar tag i allt som ska göras under dagen 🙂

Kram Karin

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

8 svar to “Kalljästa frukostbullar”

  1. Linda - Cupcakefluffan Says:

    Kalljästa bullar är perfekta, skönt med en liten Selma som gillar sovmorgon, mina två på 1 och 3 år gillar att vakna mellan 05-06.00 och har alltid gjort det, inga sovmorgnar här inte

  2. Mårtenssons kök Says:

    Härligt med sovmorgon som dessutom toppas med nybakat!

  3. Emma Says:

    Grattis på 7-veckor till Selma! 🙂 Kalljäst är så smidigt.

  4. Delikata Recept Says:

    Alltid gott med kalljästa bullar!

  5. charlotta Says:

    nämen, vad kul! hoppas att det kommer ut på deras hemsida också! :=)

  6. Sofie - mamma till de två Says:

    Kalljästa bröd och bullar är bara så bra! Dessa ser väldans goda ut så ska minsann testas en dag 🙂

  7. Lisa Says:

    Testade att göra enligt receptet och använde mig av en hushålls assistent och degen blev mer som en cementklump, stenhård och oarbetbar. Så detta var nog ett av de sämsta recept ja någonsin gjort

    • En Smak Av Karin Says:

      Det var tråkigt att höra att dina bröd blev misslyckade! Detta recept är annars väldigt svårt att misslyckas med. Kanske arbetade du degen för länge? Den ska bara knådas så att den släpper från bunkens kanter, dvs inte speciellt länge. Mvh Karin

Lämna ett avtryck och gör mig glad :-)